Ești un om de încredere

„A fi crezut este un compliment mai mare decât a fi iubit!” (George MacDonald)

Unii se pot pune în dezacord, și au tot dreptul s-o facă. Dar nu-mi imaginez dragoste fără încredere, cum nu-mi imaginez o relație fără încredere sau fotbal fără minge. Încrederea este un termen vital în ecuația vieții.  „A învăța să ai încredere este una dintre cele mai dificile sarcini ale vieții.” (Isaac Watts)

Biblia spune că blestemat este omul care se încrede în om. Totuși, ce ar însemna o relație fără încredere? Omul nu trebuie să se încreadă în om atunci cînd vine vorba de eliberare, de mîntuire, de iertare, de siguranța zilei de mîine, și alte lucruri care nu pot fi controlate de el.

Cum poți obține încrederea celor cu care interacționezi? Iată la ce m-am gîndit eu:

 1. menținîndu-ți integritatea
 2. empatizînd cu ceilalți
 3. acordînd încredere
 4. comunicîndu-ți valorile și încredințările într-un mod clar și sincer
 5. ascultînd pe ceilalți cu respect și o minte deschisă
 6. acceptînd critica oamenilor
 7. fiind tot timpul gata de a te schimba în cineva mai bun
 8. știind să ții secrete
 9. iubind oamenii în cel mai sincer mod și demonstrînd asta în acțiunile tale
 10. punînd pe primul loc țelurile comune decît urmînd o agendă proprie

Cu siguranță mai există și alte locuri pe care nu le-am atins, dar dacă reevaluez lista de mai sus, pot să-mi dau seama că nu tot timpul am dat motive oamenilor să îmi acorde încredere. Am mai dat greș și încă dau, dar asta nu înseamnă că nu pot deveni un om de o și mai mare încredere.

 1. Menținerea integrității

Trăim într-o lume a compromisurilor de tot felul. Integritatea este unul dintre cele mai grele lucruri de păstrat, alături de echilibrul de la circ. Totuși nu este imposibil să observi uneori un om care pare să–și mențină demnitatea nepătată. Cum reușește? Plătește un preț. Uneori poți fenta o situație limită printr-o „minciunică nevinovată” care te va aduce în avantaj fără efort prea mare. Dacă nu dai drumul la minciună și te menții integru, ieși în pierdere – pe moment – dar gîndește-te că pierderea de-o clipă este preschimbată de Dumnezeu într-o mare victorie: nu ai păcătuit și ai ascultat de voia Lui. În acel moment Tatăl tău ți-ar spune, bătîndu-te pe umăr: știu că ți-a fost greu, dar sunt mîndru de tine, fiule! Victorie!

Oamenii vor observa că ești un om integru și vor avea din ce în ce mai multă încredere în tine. Iar a cîștiga încrederea oamenilor este un lucru vital în relația ta cu ei. Încrderea pregătește terenul pe care va fi semănat Cuvîntul. Atunci cînd oamenii au încredere în tine, vor fi dispuși să creadă ce spui și te vor asculta altfel decît în alte situații.

 1. Empatia cu cei din jur

Empatie înseamnă a simți și a înțelege ce simte celălalt. Atunci cînd faci eforturi să empatizezi cu un om, aceasta se va simți important și va ști că ești interesat de persoana lui. Încă un punct în plus cîștigat la capitolul încredere.

 1. Acordînd încredere

Ca și om, mă simt foarte bine atunci cînd mi se acordă încredere. Doresc să mi se zică: „Andrei, am încredere în tine. Știu că poți.” Cui nu-i place? Atunci cînd acordăm încredere, oferim celulalt de lîngă noi mai multă încredere de sine și stabilim o relație mai puternică. Nu trebuie neapărat să așteptăm ca încrederea să fie reciprocă, deoarece, cred eu, se ajunge într-un mod natural la reciprocitate… apoi la prietenie. Vorbesc din experiență. Sunt pățit.

 1. Comunicarea valorilor personale într-un mod clar și eficient

Nimeni nu are încredere într-un om care nu și-a prezentat valorile astfel. În campaniile electorale candidații își prezintă un plan de bătaie, precum și valorile în care cred și care doresc să le implementeze în caz de victorie. Ei fac acest lucru tocmai pentru a cîștiga încrederea și simpatia electoratului. (După un chestionar, doar 12% dintre români mai au încredere în Guvern. Oare de ce?) Noi nu avem un electoral de cîștigat de partea noastră ci oameni simpli, cu care interacționăm zi de zi. Atunci cînd ne vom expune valorile și lucrurile în care credem noi într-o manieră clară, aceștie, deși pot să nu fie de acord în totalitate, vor aprecia că cel puțin știu cu cine/ce au de a face. +1 la încredere.

 1. A asculta pe ceilalți cu respect și cu o minte deschisănu are decît să aducă din partea lor siguranța că cel puțin cineva ascultă ce au de zis și nu-i respinge. Atunci cînd nu întîlnesc rezistență, lucrurile avansează… avansează spre încredere. Bag de seamă că tot mai puțin avem timp să-i ascultăm pe alții fiind prea ocupați și preocupați cu ceea ce avem NOI de zis. Chiar dacă nu te pui de acord cu ideea celuilalt, totuși trebuie să–ți acorzi timp să-l asculți măcar. La fel ca și cu acordatul încrederii, oamenii se simt bine cînd sunt ascultați. De multe ori și eu m-am simțit mai bine, ușurat, despovărat cînd am avut pe cineva care doar să mă asculte…
 2. Acceptarea criticiicelor cunoscuți sau necunoscuți trebuie făcută cu cumpătare. Nu orice critică este bună cum nu orice critică este rea. Dacă vei fi destul de înțelept să știi la ce critică să apleci urechea, atunci vei avea de cîștigat dublu: cîștig personal, pentru că ai învățat să faci un lucru mai bine sau mai plăcut și apoi… +1 încredere. Dacă celălalt observă că știi să accepți critica lui și nu ești un îngîmfat, atunci va fi dispus cu și mai mare încredere să te sfătuiască pe viitor.
 3. A ști să ții secreteface parte din caracterul oricărui om. Dacă nu știi să ții un secret și ești o poștă mobilă, atunci vei pierde toată încrederea celui ce s-a destăinuit ție. Nu cred că mai este nevoie de vreun comentariu aici. „Încrederea nu se pierde decît o dată.” (Nicolae Iorga)
 4. Iubind oameniipoate fi cel mai eficace mod de a le obținea încrederea. Cineva a iubit așa mult tinerii anilor ‘60 încît a organizat o evanghelizareunde a dat bere și cafea și s-a ascultat muzică rock, iar între pauze s-a discutat despre Dumnezeu. Peste 40 de tineri au fost de acord să vină să asculte Cuvîntul lui Dumnezeu la biserică. De ce? Pentru că cineva a știu să empatizeze cu ei și i-a iubit sincer, nu doar la nivel de teorie, ci chiar a investit într-o cafenea în aer liber. Tinerii aveau încredere în acel om. „Înclinăm să avem încredere în oamenii pe care nu-i cunoaștem pentru că ei nu ne-au dezamăgit niciodată.” (Samuel Johnson)
 5. Punînd pe un loc superior țelurile și scopurile comune mai degrabă decît propria agendăva dovedi o dată în plus preocuparea și interesul pentru slujirea celuilalt decît pentru tine însuți. De fapt, dacă viața o trăiești pentru tine, atunci nu are sens și nici răsplată, atît sufletească cît și veșnică.

Scurtă povestioară despre încredere: Un băiețel avea o pungă cu mărgele iar o fetiță avea o pungă cu bomboane. Amîndoi s-au înțeles ca a doua zi să facă schimb de pungi. Pînă a doua zi, băiețelul a avut timp să ascundă cîteva mărgele sub pernă. După ce au făcut schimbul, băiețelul nu putea să doarmă noaptea deoarece îl frămînta o singură întrebare: „Oare ea mi-a dat toate bomboanele?”

Oare ești un om de încredere?

Sursa: Andrei Jitareanu

Lasă un răspuns